Att lägga nytt tak på huset

Posted by on


Innan du börjar ditt projekt med att lägga ett nytt tak måste du först fundera igenom vilken typ av tak som du behöver och vilka alternativ som finns. Innan du gör ditt val måste du även kontrollera vilka regler som gäller för just den kommun och det bostadsområde där du är bosatt för att renovera taket stockholm. Rådfråga gärna en etablerad takfirma vad de anser är ett bra val för ditt hus, din smak och i ditt område. När du ska lägga ett nytt tak är planeringen A och O. Att lägga ett nytt tak är inte något som görs på en förmiddag, det är ett digert arbete som kräver massor av tid, energi och även kostar en slant. Först av allt ska du välja ett takmaterial. Det finns många material att välja mellan, några exempel är betongplattor, lertegelplattor, takplåt, shingeltak eller så kallade gröna tak som kan bestå av allt från mossa till olika sorters gräs.

Anlita en hantverkare

När du har gjort ditt val av takmaterial ska du bestämma om du vill anlita en takläggare eller om du själv vill försöka att bygga ditt tak. I de flesta fall är den bästa lösningen att anlita en skicklig och professionell hantverkare, det vill säga en takläggare. Det gäller framför allt om du har vare sig  intresse eller kunskap om hur man lägger tak. Anlitar du en takläggare får du en hantverkare som har både kunskap och erfarenhet. Anlitar du dessutom en takläggare redan under planeringsstadiet kan du få hjälp med allt från planeringen till vilka takplattor du ska välja, till och om det behövs speciella hjälpmedel vid läggningen. En takläggare innebär att du kan sova lugnt om nätterna i trygg förvisning om att ditt framtida tak är i trygga händer.

Tak stockholm

Lägga ditt eget tak

Väljer du i stället att försöka lägga ditt tak själv, kanske med hjälp av dina närmaste, är det än viktigare med planeringen. Du bör beställa allt material ett par veckor innan du påbörjar takläggningsarbetet för att vara säker på att materialet finns på plats när du ska påbörja arbetet. Du behöver material och verktyg som till exempel råspånt, takpannor, takpapp, spik med mera. Glöm inte att även hyra en byggställning som gör ditt arbete både enklare och säkrare. När väl allt material och all utrustning är på plats börjar du med att ta bort det befintliga taket och börja laga taket i järfälla. Därefter undersöker du hur takpappen ser ut.  Är takpappen i ett bra skick behöver denna inte bytas ut och det återstår att montera fast de nya takplattorna. Detta arbete ska inte underskattas och det är viktigt att du är noggrann. Hur du utför arbetet kommer att påverka såväl takets utseende som dess förmåga att hålla fukt och vädrets makter borta från din bostad.